- Koristi se kod otežane probave
- Smanjenog apetita
- Kod nervoze i stresa
- Ulje nije fototoksično
Već su drevne civilizacije poznavale neka umijeća korištenja narančinog eteričnog ulja. Djeluje fungicidno i baktericidno i tonizira rad srca.
Naranča je citrusno voće. Jedno stablo u povoljnim uvjetima može roditi i do 1000 plodova, a najčešće daje 500 plodova godišnje. Plodovi rastu od studenog do svibnja. Svrstavaju ga i najplodnije voće poslije grožđa i banana. Pradomovina naranče su Indija i Kina. Najčešće uspijeva u toplijim ili južnim krajevima. Od naranača se pravi eterično ulje. Ono se dobiva na tri načina: tješnjenjem iz svježih plodova, parnom destilacijom iz svježeg usplođa i destilacijom nusprodukta, koji zaostaje prilikom industrijske proizvodnje. (1)
NAZIV: Eterično ulje Naranča
BOTANIČKI NAZIV: Cirus sinensis
NAČIN UZGOJA: konvencionalan
NAČIN DOBIVANJA: tiješnjenje usplođa
GLAVNE SASTAVNICE: d-limonen, alfa pinen, linalol, citral
ZEMLJA PODRIJETLA: Brazil
UPOTREBA: U posudicu s vodom mirisne lampe staviti 5-10 kapi ulja, dopuniti je vodom i upaliti svjećicu ili ukapati ulje u ultrazvučni osvježivač zraka.
NAČIN ČUVANJA: Čuvati izvan dohvata djece. Čuvati u dobro zatvorenom spremniku na suhom, tamnom i hladnom mjestu